Το πρόσφατο περιστατικό στην Κρήτη με τους δύο Ελληνeς και τους Γερμανούς Τουρίστες που οδηγήθηκαν στα άκρα μετά από διαπληκτισμό ενώ οδηγούσαν επικαιροποιεί ένα φαινόμενο που σχετίζεται την επιθετική οδήγηση και την οδική οργή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας 4troxoi.gr, στις χώρες όπου έχουν γίνει συστηματικές έρευνες για το φαινόμενο, τόσο οι ψυχολόγοι όσο και οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες έχουν καταλήξει σε έναν δεκάλογο με τους πιο βασικούς κανόνες.

Ακολουθήστε μας στο Google News

Προετοιμασία της διαδρομής: 1) Ξεκινάμε νωρίτερα ώστε να έχουμε αρκετό χρόνο και να μην εκνευριστούμε από πιθανές καθυστερήσεις. 2) Αν είμαστε αναστατωμένοι για κάποιον λόγο, δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να ηρεμήσει, πριν καθίσουμε στο τιμόνι.

Ενώ οδηγούμε: 3) Είμαστε υπομονετικοί με τους άλλους οδηγούς και τα λάθη που κάνουν. 4) Δεν κάνουμε επιθετικές χειρονομίες, παρά μόνο έναν ευγενικό χαιρετισμό, όταν κάποιος μας παραχωρήσει προτεραιότητα ή μας βοηθήσει να τον προσπεράσουμε. 5) Τηρούμε τις αποστάσεις και δεν κολλάμε στον προφυλακτήρα του μπροστινού μας, όσο αργά και αν οδηγεί. 6) Μακριά από την κόρνα. Το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να εκνευρίσουμε τους άλλους γύρω μας.

Αν κάποιος οδηγεί επιθετικά ή και οργισμένα: 7) Μένουμε μακριά του. Αλλάζουμε λωρίδα με ασφάλεια και επιβραδύνουμε σταδιακά ώστε να φύγει εμπρός. 8) Δεν αποκρινόμαστε στις προκλήσεις. Αντιστεκόμαστε στον πειρασμό και δίνουμε τόπο στην οργή. Αν του απαντήσουμε, μπορεί εύκολα να κλιμακωθεί το περιστατικό και να βγει εκτός ελέγχου. Αποφεύγουμε ακόμη και να διασταυρώσουμε το βλέμμα μας με το δικό του. 9) Δεν σταματάμε και δεν κατεβαίνουμε από το αυτοκίνητο για να «λογαριαστούμε». Αν σταματήσουμε μπορεί εύκολα να έρθουμε στα χέρια, με άγνωστη κατάληξη. 10) Κοιτάμε τους καθρέφτες μας. Αν δούμε ότι μας ακολουθεί, βάζουμε ασφάλειες και οδηγούμε κατ ευθείαν προς το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, όπου καταγγέλλουμε το περιστατικό και ζητάμε προστασία.

www.asfalisinet.gr

Tags